Uusiutuvaa energiaa
Ilmakiertoiset pellettitakat
Vesikiertoiset pellettitakat
Pellettipolttimet
Pellettikattilat
Pellettivarastot
Puukattilat
Hakekattilat
Aurinkolämpö
Aurinkoverkkosähkö
Akustot
Tuulienergia
Aurinkosähkö

Aurinkopaneelit


Aurinkopaneeli muuttaa auringon säteilyn sähköksi. Aurinkopaneelin teho ilmoitetaan nimellisteholla, joka on se teho, jonka paneeli antaa, kun auringon säteily kohtisuoraan paneelia on 1000 W/m². Käytetystä tekniikasta riippuen noin 14-24 % aurinkoenergiasta muuttuu sähköenergiaksi. Paneelit eivät tarvitse lämpöä ja ne tuottavat jopa enemmän sähköä kylmällä kuin kuumalla säällä. Maaliskuun kevätsäteily täyttää hyvin akuston, joka ehkä talven aikana on ehtinyt itsepurkautua hieman.

Aurinkopaneelien edut ovat pitkä elinikä ja toimintavarmuus. Aurinkopaneelitekniikka on jo vanhaa ja tuttua ja loppujen lopuksi eri valmistajien paneeleiden kesken ei juurikaan ole oleellisia eroja. Eri piipaneelien hintaero riippuukin enemmän muusta tekniikasta, esim. miten monta ohitusdiodia (by-pass) niissä on. Paneelit ovat usein tuotettuja siten, että kaksi tai useampi rivi kennoja on ensin kytketty sarjaan (tarvittavaan jännitteeseen) ja ovat sen jälkeen sisäisesti kytketty rinnan yhdistääkseen virtamäärän. Sarjojen välisen ohitusdiodin ansiosta yksi varjostettu sarja ei pääse "syömään" muiden sarjojen tuottamaa virtaa ja muut sarjat pääsevät näin syöttämään virtaa akustoon.

Aurinkopaneelien hinnat jatkavat voimakasta hinnanlaskuaan. Uusilla 200 ja 250 watin paneeleilla rakennat helposti suurenkin energiatarpeen järjestelmät, verkkosähköön liitettynä tai verkkosähkön ulkopuolella.

Monikidepaneelit

200 W-paneelit soveltuvat:
- 12 V-järjestelmiin yhdellä paneelilla MPPT -säätimillä.
- 24 V-järjestelmiin 1-2 paneelilla rinnankytkettyinä tavanoimaisella PWM-säätimellä tai useammalla paneelilla soveltuvat säätimet ovat OutBack Flexmax Morningstar TriStar MPPT.
- 48 V-järjestelmiin vähintäin kahdella paneelilla. Sopivat säätimet ovat OutBack Flexmax tai Morningstar TriStar MPPT.

Nämä paneelit soveltuvat myös suuriin järjestelmiin, siten että korkeintaan 4 paneelia on sarjaan kytkettynä (Voc noin 120 V kesällä, noussen lähelle 145 V talvella) ja esim. OutBack Flexmax 80-säätimellä korkeintaan 6 em. sarjaa rinnankytkettynä (yht. 4800 W tehoa) säädintä kohti.

250 W-paneelit soveltuvat kaikille järjestelmäjännitteille. Säätimenä tulee olla MPPT-säädin, eli esim. OutBack Flexmax tai Morningstar Tristar MPPT. 48-V-järjestelmiin tarvitaan vähintäin 2 paneelia sarjassa. Korkeintaan 3 paneelia sarjaan kytkettynä sopii näille säätimille.

Isoissa järjestelmissä paneelit voidaan Flexmax 80-säätimellä ryhmitellä joko 2 kpl sarjaan ja 10 sarjaa rinnan (yht 5.000 W tehoa säädintä kohti) tai 3 kpl sarjaan ja 6 sarjaa rinnan (4500 W). Korkeammalla jännitteellä häviöt ovat pienemmät, mikäli johdotusmatka on pitkä. Muiden säätimien ryhmitysvaihtoehdot tulee tarkistaa kunkin säätimen tuotetiedoista.


Lataussäätimet

Aurinkolataussäädin asennetaan aurinkopaneeli(e)n ja akuston väliin. Se valvoo, että akusto latautuu optimaalisella tavalla; täydellä teholla silloin kun ne tarvitsevat varausta ja sen jälkeen absorptio- ja ylläpitolataus vakiojännitteellä, siten etteivät akut tule yliladatuiksi.
Kaikki valikoimassamme olevat säätimet käyttävät joko pulssileveyssäätölatausta (PWM), joka tänä päivänä on vallitseva tekniikka tai MPPT-latausta, joka on uusinta tekniikkaa, jossa säädin säätää sekä jännitteen (V) että virran (A) akuston varaustilan mukaan, siten että näitten tulo (V x A = Wattia (tehoa)) on mahdollisimman suuri. Säätimissä on sisäänrakennettu diodi, joka estää virran karkaamasta akuista paneeleille yön aikana.

Morningstar SunSaver MPPT-aurinkolataussäädin 12-ja 24V järjestelmiin

Morningstar SunSaver MPPT-aurinkosäädin, jossa on TrakStar Technology-tekniikka, on kehittänyt lataussäätimen 12- ja 24 voltin akustojärjestelmiin. Säädin hakee aurinkopaneelien jännite-virtakäyrästä sen pisteen, joka antaa maksimaalisen tehon. Jännite (V) x Virta (A) = Teho (W). Normaalissa 12 -voltin aurinkopaneelissa tämä piste on normaalisti 17-17,5 voltin kohdalla. Jos tällainen paneeli joutuu tuottamaan energiaa akun jännitteen mukaan (esim 11V), se tuottaisi vain 11/17,5 -osaa, eli 62% nimellistehostaan. Näin MPPT kykenee normaalisti ottamaan 24-35% enemmän tehoa irti paneeleista verrattuna perinteiseen PWM -säätimeen.

Toinen suuri hyöty on, että paneelien virran voi tuoda sisään paljon korkeammalla jännitteellä, 70V tyhjäkäynti-jännitteellä, eli esim 3 normaalia 12 -voltin paneelia sarjaan kytkettynä. Näin paneelit voi ohuella johdolla sijoittaa huomattavan paljon kauemmaksi aurinkoisempaan pellonreunaan tai kallion päälle. Säädin muuttaa sitten tuon maksimitehon 12- tai 24 voltin akustolle sopivaksi jännitteeksi.
Lue lisää MPPT -tekniikasta 

Maksimaalinen teho
TrakStar MPPT tekniikka:
- yli 97% huippuhyötysuhde
- ei juurikaan energiahäviöitä
- tunnistaa ja vertaa eri MPP-pisteitä vaihtelevissa varjostustilanteissa, joissa sekoitetaan eri paneeleita.
- erinomainen suorituskyky auringonsäteilyn ollessa heikko

Tekniset tiedot:

Käyttöjännite: 12 V / 24 V
Maksimijännite Voc paneeleista: 75 V
Maksimi paneeliteho: 15 A, 200W / 400W
Maksimi tehon hetkellinen ylitys 5 min: 25,00%
Avonaiset akut (ja useimmat AGM): 14,4 V
nk. "Huoltovapaat akut": 14,1 V
Akkuvahti, alijännitetaso: 11,3 V
Akkuvahti, uudelleen kytkentä: 12,6 / 12,1 V (valittavissa)
Käyttölämpötila: -40 - +60°C
Lämpötilan kompensointi: - 5 mV/°C
Kosteussuojaus: 100 % RH, suhteellinen kosteus
Oma kulutus lepotilassa: 35 mA
Tehdastakuu: 5 vuotta
Mitat: 169x64x73mm
Paino: 600gTriStar MPPT 30,  MPPT 45 ja TriStar MPPT 60 

                                     TS-MPPT-30       TS-MPPT-45         TS-MPPT-60
Max virta                         30 amps             45 amps                60 amps
Max Paneeli liitäntäteho
12 Volt                            400 Watts          600 Watts              800 Watts
24 Volt                            800 Watts          1200 Watts            1600 Watts
48 Volt                            1600 Watts        2400 Watts            3200 Watts

Hyötysuhde                     99%
Järjestelmäjännitteet       12, 24, 36 or 48 volts DC
Max. paneelijännite         150 volts DC
Akkujännitealue               8-72 volts DC
Max oma kulutus             2.7 Watts
Mitat                              29.1 x 13.0 x 14.2 cm
Paino                             4.2 kg
Max. johdin liitännät        35 mm²

Lisävarusteet: - akuston lämpötila-anturi, ohjelmoitava releyksikkö, yms
 

Reley Driver -ohjelmoitava releyksikkö TriStariin

Morningstar Relay Driver on logiikkamoduuli, joka tarjoaa järjestelmän ohjaustoimintoja kuten yli-/ali- jännitteen hälytys, kuorman ohjaus, generaattorin käynnistys ja lämpötilan mukaan ohjaukset. Tuote ohjaa neljä itsenäistä relelähtöä lukemalla digitaalisesti tiedot Morningstar TriStar -ohjaimesta tai lukemalla akun jännitteen järjestelmissä ilman TriStar -ohjainta.

Järjestelmäjännite                 12 - 48 V
Max. virta / relelähtö              750 mA
Käyttöjännite                         8 V - 68V
Sähkönkulutus                      < 20 mA
Lämpötilan mittausalue          –40˚C to +85˚C
Hetkellinen teho/relelähtö      1500 W
Liitännät                               RJ-11mittausvälä, 9-p sarjaliitin RS-232
Käyttölämpötila                     -40 - +45 C

OutBack FlexMax60 ja FlexMax 80 lataussäätimet

OutBack FlexMax MPPT -tekniikalla

OutBack Power Systemsin OutBack FlexMax60 - Korkeateknologinen lataussäädin suurille virtamäärille, DC-sisään-jännite aina 150 VDC asti ja järjestelmäjännite säädettävissä 12-60 V.
Korkea DC-sisään-jännite* mahdollistaa aurinkopaneeleiden yhdistämistä 150 voltin sarjaksi. Tämän ansiosta voit sijoittaa aurinkopaneelit satojen metrien päähän akustostasi, aurinkoiselle paikalle kalliolle tai olemassa olevaan mastoon, eikä kaapelin paneeleista lataussäätimeen ja akkuihin tarvitse olla paksu. Kaksinkertaistamalla DC-sisään-jännitteen voit sijoittaa paneelit 4 kertaa kauemmaksi tai pienentää kaapelin kokoa 1/4 osaan siitä mitä muuten tarvitset. Pitkillä matkoilla voi kaapelikuluissa säästää monta sataa euroa.
* DC-sisään-jännite on tässä tapauksessa se jännite, joka tulee aurinkopaneeleista säätimelle.

FlexMax60 on MPPT-laturi (Maximium Power Point Tracking) joka säätää akkujen latausjännitteen (V) riippuen akkujen lataustilasta ja samalla säätää virran (A) niin että näitten tulo (V x A = W, teho) koko ajan on maksimaalinen. 48-voltin järjestelmäjännitteellä voi kytkeä 3200 W aurinkopaneeleita tähän lataussäätimeen.
FlexMax60:llä on digitaalinen näyttö ja kerää koko ajan tietoa muistiinsa, niin että voit katsoa viimeisten 64 vuorokauden tietoja. Max60 voidaan yhdistää OutBack:in inverterilatureihin HUB-4 tai HUB-10 kautta ja ohjelmoida MATE-kaukosäätimellä. Sen toimintalämpötila-alue -40°C - +60°C sekä valinnainen RTS-akkulämpötilasensori varmistaa sen, että järjestelmäsi toimii moitteettomasti Suomen olosuhteissa.

Invertterilaturit

Invertterilaturi (invertteri = vaihtomuunnin) muuttaa, kuten "tavallinenkin" invertteri 12, 24 tai 48 voltin akkuvirran normaaliksi 230 V, 50 Hz vaihtovirraksi.
Invertteritoiminnon lisäksi invertterilaturilla on, kuten nimikin kertoo, sisäänrakennettu laturi, joka lataa akuston silloin kun se on kytketty ulkoiseen sähköverkkoon tai 230 voltin aggregaattiin. Kun verkkosähköä tai aggregaattivirtaa on saatavana, se menee yleensä suoraan laitteen läpi käyttövirraksi ja lataa samalla akut. Heti kun verkkovirta poistetaan, automaattinen siirtorele kytkee invertteritoiminnan päälle, siten että kaikki laitteesi jatkavat toimintansa ilman sähkökatkoksia.
Invertterilaturi on täten myös nk. "UPS" (varavirtalähde sähkökatkoksen varalta), joka akuston koosta riippuen voi pitää talosi tai mökkisi jääkapin ja pakastimen käynnissä useita viikkojakin sähkökatkoksen ajan.


OutBack FX ja VFX-sarjaSini-invertterilaturi jonka antotehoa voi laajentaa tarpeen kasvaessa.

Jatkuva teho aina 2 - 30 kW:iin
12, 24 tai 48 V DC tulojännite.
3 yksikköä voidan helposti kytkeä 3-vaihe, 400 V virraksi.

FX-sarjan täysin suljettu alumiinikuori sallii rankimmatkin olosuhteet, kuten korkeaa, suolapitoista kosteutta ja soveltuu näin erinomaisesti merenääreisiin asennuksiin ja laivoihin.
Kun kodin, mökin tai ajoneuvomme sähköistys tulee ensimmäistä kertaa vastaan, useimmilla meistä on kaikkien teknisten kysymysten ohella isohko investointi edessään. Saattaa olla vaikeaa valita, miten käytettävissä olevan budjetin tulisi jakaa eri järjestelmäkomponenttien suhteen. Tulisiko panostaa:

- energiantuotantoon (tuuli, aurinko, generaattori, miten iso?)
- energian varastointiin (akuston koko ja hinta) vai
- energiankulutukseen (invertterin huippu- ja jatkuva teho)?

Neuvomme silloin panostamaan riittävän isoon akustoon, jonka aluksi voi ladata invertterilaturilla tai joka omassa tahdissaan täyttyy aurinkopaneelien virralla. On helppo laajentaa tuulivoimalla myöhemmin, mutta pääset heti nauttimaan 230 V sähköstä. OutBack:in tuuletettu VFX-sarja antaa paljon anto- ja lataustehoa edulliseen hintaan. Tarpeen kasvaessa invertteritehoa vai laajentaa useammalla yksiköllä.
FX-sarjan täysin suljettu alumiinikuori sallii rankimmatkin meriolosuhteet. Jäähdytys perustuu alumiinikuoren hyvään lämmön(pois)johtumiskykyyn. Myös FX-sarjan yksiköitä voidaan kytkeä rinnan suurempaa antotehoa varten.

OutBack FX ja VFX-sarjat tarjoavat


- Sähköverkkolaatuinen, puhdas siniaaltoinen virta sopii kaikille laitteille, jotka toimivat myös kodin pistorasiasta.
- Älykäs monivaiheinen akkujen lataus (bulkki, absorptio, ylläpito) sekä akkujen tasauslataus. Ulkoinen akkujen lämpötilasensori varmistaa oikeat latausarvot, lyhyen aggregaatin käyntiajan ja akuston pitkän eliniän.
- OutBackin laajennettavissa oleva kokoonpano sallii joustavan kokoonpanon laajennuksen tarpeen kasvaessa 2 kW:sta 30 kW.
- 3 yksikköä voidaan kytkeä 3-vaihe-invertterilaturiksi (3-vaihe 400 V, 1-vaihe 230 V), jolla on 9 kW kokonaisteho.
- OutBackin muistissa oleva ohjelmoitu tieto ei häviä vaikka virta kytketään pois.
- FX-sarjan täysin suljettu alumiinikuori sallii rankimmatkin olosuhteet, kuten korkeaa, suolapitoista kosteutta ja soveltuu näin erinomaisesti merenääreisiin asennuksiin ja laivoihin.
- VFX-sarjan kuori sallii lisää jäähdytystä yksikön tuulettimen avulla ja näin suuremman tehon. Kuoren aukot ovat suojattuja hyönteisiä vastaan.
- Säädettävä verkkovirran ottorajoitus (nk. "power sharing") suojaa aggregaattiasi ylikuormitukselta, rajoittamalla virranoton siitä. Kun käytät enemmän aggregaatin sähköstä, laturi vähentää vastaavasti akkujen latausta.
- Käyttölämpötila-alueen -40° - +60°C. Tämä takaa sen, että kaikki elektroniikkakomponentit ovat testattuja ja luokiteltuja kansainvälisen teollisuusstandardin -40°C mukaan. OutBack ei hyydy Suomen ilmasto-oloissa!

 OutBack GFX1400 invertterilaturi

 
- Verkkoinvertteri / laturi
- Puhdas siniaalto lähtö
- Älykäs akun lataus ja generaattori tuki
- Sisäänrakennettu AC siirtorele
- 1,4 kVA jatkuva teho
- Korkea kuormitettavuus
- 3-vaihe 400VAC toteutettavissa
- Suljettu rakenne vaativiin ympäristöihin
- Korroosionkestävät sisäiset komponentit
- Kentällä huollettavissa
 
Outback GFX Kansainvälinen sarja inverteri / laturi on kilpailukykyinen teholähde, joka on suunniteltu sovelluksiin, joissa pienempi tehontarve. Sisältää DC-to-AC siniaalto invertterin, akkulaturin ja AC siirtoreleen painevaletussa alumiini kotelossa.
GFX Inverter-laturit antavat mahdollisuuden tuottaa aurinkotuuli- tai vesivoimaa verkkosähköksi tai hetkellissesti toimia varavoimanlähteenä sähkökatkoksen aikana.
GFX sarja on suunniteltu käytettäväksi AC jänniteellä 230 VAC / 50Hz. Sisäänrakennettu siirtorele katkaisee sähköverkon jos siihen tulee katkos, jolloin voit jatkaa käyttöä vara akuston varassa. Alueilla, joissa on usein sähköverkon epävakautta kuten, piikkejä tai sähkökatkoksia, tai jos standardi invertterien kanssa on ongelmia sähköverkoon synkronoinnissa, GFX sarja vähentää ylimääräisiä seisokkeja ja parantaa järjestelmien toimivuutta.
Älykäs monivaiheinen akkulataus pidentää akkujen ikää ja mahdollistaa sisäänrakennetun järjestelmän avulla samanaikaisesti viestinnän jopa kymmenen Outback Power osajärjestelmän kesken. Ainutlaatuinen modulaarinen järjestelmäarkkitehtuuri tarkoittaa sitä, että lisääntynyt teho on vain tarvittavan invertteri / laturin määrän perässä. GFX sarja käyttää suljettua koteloa, joka voi toimia kovimmissa ympäristöolosuhteissa kuten korkeissa kosteus- ja syövyttävässä merilmastossa.
Outback UPS / laturit ovat ainoa vaihtoehto, kun tarvitset aitoa siniaaltojännitettä, tehokasta, modulaarista ja luotettavaa ratkaisua koti-, yritys-tai äärimmäisiin olosuhteisiin.

 

 
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

EtusivuTietoaTuotteetPalvelutOta yhteyttä